Što je to dijabetičarsko stopalo?

Pad imuniteta djeluje na osjetilne živce u udovima, zato može doći do smanjene osjetljivosti na porezotine i žuljeve na nogama, što pak dovodi do mogućih infekcija i komplikacija. Zato je važno voditi brigu o njezi stopala i izboru kvalitetne obuće.

 

Utječe li bolest na raspoloženje?

Pet je najčešćih reakcija na šećernu bolest. Poricanje - ignoriranje bolesti i liječenja; strah - beznađe, osjećaj nemoći pred vlastitim tijelom i pretjerano strog režim liječenja; ljutnja - razdražljivost prema obitelji i prijateljima, osjećaj nepravde, dugoročno može ometati pri svakodnevnim aktivnostima; krivnja - osjećaj zasluženog stanja, vodi u žalost i osjećaj bezvrijednosti, nestaje poticaj za nešto pozitivno; žalost - osjećaj nerazumijevanja, prestanak zabavnih aktivnosti, vodi k samoći i drugim zdravstvenim tegobama.

 

Smijem li jesti slatko?

Ako je unesena količina ugljikohidrata i kalorija pravilno raspoređena po planu obroka i ako nije prevelika, tada uživanje u slatkišima nije zabranjeno. Ipak, preporučuje se provjera razine glukoze ako mislite da ste pretjerali sa slatkim.

 

Kako kava utječe na sprečavanje dijabetesa?

Kava zaustavlja stvaranje proteina povezanog s razvojem dijabetesa, a time i značajno smanjuje rizik razvoja bolesti. Sadrži i tri specifična spoja koja imaju blagotvoran učinak na organizam: kofein, klorogenska kiselina i kafeična kiselina.

 

Koje se voće preporučuje?

Najnovije studije pokazale su da jabuke, kruške i borovnice dodatno štite organizam od dijabetesa zbog biljnog aditiva antocijanina.

 

Smijem li jesti orašaste plodove?

Konzumacija orašastih plodova (npr. pistacije, orasi, bademi, indijski oraščići) smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Njihova je potrošnja povezana s manjim upalama markera koji se naziva C-reaktivni protein, proizvodi se u jetri i povezan je s bolestima srca te s višom razinom dobrog kolesterola. Više orašastih plodova znači i manji BMI (indeks tjelesne mase).

 

Što je s mliječnim proizvodima?

Iako se sirevi smatraju nezdravom namirnicom zbog povećanih masnoća, studije pokazuju da sir snizuje rizik od razvoja bolesti za 12%. Fermentirano mlijeko i jogurt također snizuju rizik od dijabetesa.

 

Je li dozvoljena konzumacija alkohola?

Ako je bolest pod kontrolom i odobri li liječnik, dozvoljena je konzumacija alkohola, ali ne više od jednog do dva pića dnevno. Alkohol je kaloričan, utječe na kontrolu tjelesne mase, stoga se ne preporučuju pića s puno šećera i visokom koncentracijom alkohola. Važno je slijediti plan obroka i redovno uzimati lijekove, te prije konzumacije provjeriti razinu glukoze.

 

Što je to predijabetes?

Oštećena tolerancija glukoze ozbiljno je stanje koje prethodi punom obliku bolesti, a najčešće se pojavi oko 10 godina prije postavljanja dijagnoze šećerne bolesti. Uočen je trend predijabetesa u mlađe populacije, što je poglavito opasno zbog mogućnosti pojave ateroskleroze. Rana dijagnoza i prevencija sprečavaju razvoj dijabetesa.

 

Što su ketoni i zašto su važni?

Ketoni su tijela koja nastaju u jetri kao produkt razgradnje masti. U slučaju nedostatka inzulina tjelesne stanice ne mogu koristiti glukozu kao izbor energije pa se okreću ketonima (betahidroksimaslačna kiselina) koji su dobar izvor energije srcu i bubrezima. Izlučuju se mokraćom i disanjem. Previše ketona u krvi dovodi do dijabetičke ketoacidoze - simptomi uključuju prekomjernu žeđ, glad, suhoću usta i kože, otežano disanje, ubrzan puls, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Uzrok je neregulirana razina glukoze u krvi, može dovesti do kome i smrti.

 

Što je to hemoglobin A1c?

Hemoglobin je tvar u eritrocitima koja prenosi kisik. Glukoza u krvi vezuje se za frakciju hemoglobina i tako nastaje hemoglobin A1c. Glukoza se veže za hemoglobin tijekom životnog ciklusa eritrocita u trajanju od tri mjeseca, zato je izmjerena vrijednost indikator prosječne razine glukoze u krvi u tom razdoblju. Koriste se i drugi nazivi, HbA1c i glikolizirani hemoglobin.

 

Što je to neuropatija?

Neuropatija je poremećaj koji pogađa živčani sustav. Relativno je često prisutan, pogađa oko 12% novodijagnosticiranih bolesnika, u kasnijem tijeku dijabetesa čak i do 50%.

 

Što su vaskularni problemi?

Najčešća komplikacija ovog tipa jesu vaskularne bolesti perifernih dijelova tijela (poglavito nogu) koji dovode do gangrene i vrlo često i amputacije; dijabetičarima takav ishod prijeti čak 15-40 puta ozbiljnije nego zdravoj populaciji.

 

Kako dolazi do sljepila u dijabetičara?

Do dijabetičke retinopatije dolazi zbog oštećenja krvnih žilica i mrežnice na pozadini oka. Razlog tome su povišena razina šećera u krvi i povišeni krvni tlak. Simptoma često nema ili se razvijaju polako i tako gubitak kvalitete vida nije zamjetan. Redovita kontrola očiju vrlo je bitna za sve šećerne bolesnike, jer se pravovremenim liječenjem može spriječiti gubitak vida.

 

Kako se nositi s ostalim bolestima, npr. prehladom?

Dogovorite s liječnikom koje lijekove smijete uzimati za tretiranje upala, gripe ili mučnine. Provjeravajte razinu glukoze češće nego inače (svaka dva do četiri sata); u slučaju povišene ili preniske razine glukoze, ponovno kontaktirajte liječnika. Nastavite redovito uzimati lijekove i hranu; ako ste prebolesni za krutu hranu, uzimajte ugljikohidrate u obliku sokova, kaša od voća ili jogurta s okusom voća. Ukoliko počnete povraćati, odmah tražite liječničku pomoć.

 

Ima li nikotin utjecaj na stanje bolesti?

Uz sve ostale zdravstvene probleme, zbog osjetljivijeg općeg zdravstvenog stanja dijabetičari dodatno riskiraju slabljenje stijenke krvnih žila koje pak može dovesti do srčanog infarkta, oštećenja bubrega, lošije cirkulacije krvi i povišenog tlaka, što pak dalje izaziva veći rizik razvoja retinopatije. Uz to, pušenje umanjuje učinak tjelovježbe jer dodatno opterećuje srce i pluća čime umanjuje snagu potrebnu za vježbanje; ta je posljedica pušenja dodatno izražena u dijabetičara.

 

Kako izbjeći hipoglikemiju?

Hipoglikemija ili niska razina glukoze nastaje zbog previše inzulina, alkohola, tjelovježbe ili preskočenog obroka. Sprečava se pravovremenim obrocima, doziranjem lijekova ili inzulina i češćim provjerama razina glukoze (zbog bolje kontrole).

 

 

povratak