Šećerna bolest je kronično stanje apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina koje dovodi do hiperglikemije. Može dovesti do promjena na organima, poput neuropatije, retinopatije, infekcija i sl. Najčešći je to metabolički poremećaj, izazivaju ga stres, pretilost, loša ishrana, ali i genetske predispozicije.

 

 

Tipovi šećerne bolesti i tretiranje

Postoje dva tipa šećerne bolesti. Tip 1 izaziva razaranje beta-stanica gušterače koje proizvode inzulin. To je autoimuni proces koji nije posve razjašnjen. Češće se javlja u mladih. Oko 10% dijabetičara pati od ovog tipa bolesti koja se pojavljuje naglo. Inzulin se mora unositi injekcijom. Tip 2 nastaje kad gušterača ne stvara dovoljno inzulina ili kad su stanični receptori neosjetljivi na inzulin. To je najčešći oblik bolesti, nastaje kombinacijom genetskih predispozicija i utjecaja okoline. Može se regulirati lijekovima i prehranom, ponekad i injekcijama inzulina. Bolest često ne pokazuje simptome sve do pojave kroničnih problema.

 

Dijabetes je neizlječiva kronična bolest. Tretira se inzulinom (tip 1), tabletama, pravilnom ishranom, tjelovježbom, samokontrolom i poznavanjem karaktera bolesti. Bitni su i pozitivan stav, motivacija te dijeljenje iskustava s drugima. Ovi principi bitni su zbog često neopravdane upotrebe tableta i previsokih doza inzulina. Dodatnim količinama inzulina pokušava se postići normoglikemija, no zbog stalne potrebe za hranom pacijent i dalje gomila masu. Tablete i inzulin služe kao posljednja linija obrane za pacijente koji ne provode ostale, temeljne mjere liječenja.

 

 

Utjecaj hrane na razinu glukoze

Šećer se u organizam unosi iz neprerađenih (tjestenina - sporo se razgrađuju, održavaju razinu glukoze u krvi) i koncentriranih ugljikohidrata (kolači i slatko - brzo se apsorbiraju, razina glukoze oscilira). Tijelo samo proizvodi šećer glikogen i pohranjuje ga u jetri za npr. slučaj hipoglikemije.

 

Hipoglikemija ili niska razina glukoze nastaje zbog previše inzulina, alkohola, tjelovježbe ili preskočenog obroka. Sprečava se pravovremenim obrocima, doziranjem lijekova ili inzulina i češćim provjerama razina glukoze (zbog bolje kontrole).

 

 

Dijabetes se može kontrolirati

Saznajte više o dijabetesu - uzroci, liječenje
i uloga šećera u organizmu te tipovi dijabetesa.

Pogledajte brošuru

 

 

 

 

 

povratak