Šećerna bolest može dovesti do razvoja kroničnih komplikacija koje su posljedica neregulirane razine glukoze u krvi. Razlog
kasnijih komplikacija jest zajednički temeljni poremećaj koji uzrokuje progresivno sužavanje krvnih žila.

 

Otkud poteškoće s vidom u dijabetičara?

Utjecaj dijabetesa na vid izravno je povezan s progresivnim sužavanjem malih krvnih žila (mikroangiopatija). Najčešće komplikacije s vidom u dijabetičara jesu retinopatija, makulopatija i katarakta. Do dijabetičke retinopatije dolazi zbog oštećenja krvnih žilica i mrežnice na pozadini oka. Razlog tome su povišena razina šećera u krvi i povišen krvni tlak. Simptoma često nema ili se razvijaju polako i tako gubitak kvalitete vida nije zamjetan. Zato su redoviti pregledi očiju vrlo bitni za svakog dijabetičara.

 

Makulopatija (makularni edem) jest bubrenje žute pjege (makule). Žuta pjega je najoštrija točka vida pomoću koje izoštravamo detalje onoga što gledamo. Makulopatija ne mora nužno voditi u sljepilo, ali uzrokuje zamagljenje vida, teškoće u noćnom vidu i iskrivljenu sliku. Katarakta je zamućenje očne leće koja se sastoji od vode i bjelančevina. Zgrušavanje bjelančevina zaustavlja zrake svjetlosti na putu do mrežnice i tako oslabljuje vid. Operacijom i zamjenom leće vid se može u potpunosti oporaviti. Simptomi uključuju zamućenje vida, češću promjenu dioptrije, "kolutove" oko izvora svjetlosti i slabiji noćni vid.

 

Što je to polineuropatija?

Neuropatija je poremećaj koji pogađa mnoge živčane stanice neovisno o živcu kroz koji prolaze. Često se manifestira u nogama (distalna polineuropatija) a simptomi uključuju utrnulost nogu i stopala, grčenje mišića, preosjetljivost na dodir (npr. bolan dodir pokrivača i bockanje), nestabilnost na nogama, neosjetljivost na toplinu, suhu kožu i otvorene rane. Uz to postoji i mogućnost zahvaćanja živaca ruku te moždanih živaca što pak dovodi do različitih motornih smetnji, odnosno poremećaja vida.

 

Djeluje li dijabetes na bubrege i krvožilni sustav?

Kao i u ostalih komplikacija, i dijabetička nefropatija razvija se tijekom nekoliko godina i to u nekoliko stadija. Poremećaj je češći u oboljelih od dijabetesa tipa 1, no budući da oboljelih od tipa 2 ima mnogo više, nefropatija predstavlja najveći problem među svim navedenim komplikacijama. Oko četvrtina svih pacijenata na dijalizi su dijabetičari, a rizik zatajenja bubrega sedam je puta veći u osoba s dijabetesom tipa 2 nego u (inače) zdravih osoba.

 

Šećerna bolest utječe i na velike krvne žile, poglavito srca, mozga i perifernih dijelova tijela. Riječ je o promjenama na krvnim stijenkama zbog taloženja masti. Uzrok je tome povišena razina masnoća u krvi i povišen krvni tlak, češći u dijabetičara. Suženje krvnih žila uzrokuje smanjen protok krvi i slabije opskrbljivanje tkiva hranjivim tvarima. Najčešća komplikacija ovog tipa jesu vaskularne bolesti perifernih dijelova tijela (poglavito nogu) koje dovode do gangrene i vrlo često i amputacije; dijabetičarima takav ishod prijeti čak 15-40 puta ozbiljnije nego zdravoj populaciji.

 

 

 

Dijabetes skriva još mnogo toga

U ovoj brošuri saznajte više o opasnostima koje skriva dijabetes - komplikacije na organima poput očiju, bubrega i na krvožilnom sustavu.

pogledajte brošuru

 

 

 

 

povratak